Warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een warmtepomp bestaat uit drie cycli. Lees hieronder welk.

 

Meer informatie

Drie cycli

Een warmtepompinstallatie bestaat uit drie cycli. In de eerste cyclus wordt de warmte aan de bodem onttrokken. Dit kan een gesloten systeem zijn (zie afbeelding), een open bron of een horizontale wisselaar. Vervolgens wordt in de warmtepomp de laagwaardige warmte omgezet in bruikbare energie. Tenslotte wordt de opgewekte warmte afgestaan aan vloeren en/of wanden en/of plafonds. In de zomer keert de volledige cyclus om. De warmte wordt nu aan de ruimte onttrokken en via de warmtewisselaar afgeven en opgeslagen in de bodem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soorten warmtepompen

Brine/water
Toepassing: verwarmen of passief koelen van een woning, kantoorgebouw, enz. De energiebron voor deze warmtepomp is een gesloten aardwarmtesonde of collector (verticaal of horizontaal buizensysteem) in de bodem. Door deze buizen wordt water met een vorstbeveiligingstoevoeging rond gepompt.


Water/water
Bij deze soort warmtepompen wordt de zogenaamde “gratis” warmte uit het opgepompte water gehaald. Er zijn verschillende mogelijkheden: oppervlakte water, koelwater van energiecentrale, rest warmte van industrie, WKO (Warmte Koude Opslag).


Lucht/water
Toepassing: verwarmen van een woning, utiliteitsgebouw, enz. Koeling middels dit type warmtepomp gebeurt actief.


Gasabsorptie
Deze verwarmingsoplossing maakt een maximale energiebesparing en CO2 –reductie mogelijk, zowel in bestaande of renovatie als in nieuwbouw. De gasabsorptiewarmtepomp komt optimaal tot zijn recht in installaties met veel draaiuren. Hij is zeer geschikt in cascade met HR – ketels en/of met meerdere warmtepompen.


Hybride
Een hybride systeem is een gecombineerd systeem met meerdere technieken. Bijvoorbeeld: de combinatie van een elektrische lucht/water warmtepomp met een gasgestookte HR ketel.

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukt. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten